www.epescarul.ro

marţi10192021

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Tehnici pescuit SPECII PESTI Caras Carasul argintiu

Carasul argintiu

Familia: Cyprinidae; Denumiri populare: caras; crap-caras; caracuda argintie;

Dimensiunile obisnuite sunt de 10 - 30 cm in lungime si greutatea de 100 -250g, insa poate ajunge si la lungime de 50cm si greutatea de 1,5 - 3kg . Corpul il are putin alungit, inaltimea acestuia curpinzandu-se de cca. 3 ori in lungimea totala. Se aseamana oarecum cu crapul, insa spre deosebire de acesta are capul mai scurt, gura mai mica si buze subtiri si fara mustati. Corpul este acoperit in intregime cu solzi mari bine implantati in piele. Inotatoarea dorsala si cea anala au cate o radie osoasa zimtata. Culoarea este pe spate cenusiu verzuie , flancurile sunt cenusi argintii, uneori cu reflexe aurii , iar abdomenul este alb - argintiu. Inotatoarele sunt fumurii roscate. In general exemplarele care traiesc in balti cu vegetatie abundenata, sunt mai inchise la culoare decat cele din apele curgatoare sau lacuri intinse cu adancimi mai mari si fara vegetatie.

Biologie - comportament

Populeaza toate bazinele piscicole din zona colinara si de ses. Practic, nu exista balta cu ceva vegetatie acvatica in care acesta sa nu fie prezent, rezistand in conditii fizico - chimice ale apei pe care alte specii nu le  suporta . Supravietuieste la valori ale oxigenului de sub 1/mg litru apa si temperaturi de 3- 40 grade Celsius. De asemenea este extrem de rezistent la diversi poluanti acceptandu -se la concentratii pe care celelalte specii de pesti ce convietuiesc cu el nu le suporta.

In ceace priveste preferintele pentru hrana, se aseamana oarecum cu crapul fiind oarecum mai putin pretentios decat acesta . Consuma cantitati foarte mari de detritus

oraganic, in special de pe fundul malos al bazinelor. Dintii faringieni cu care sfarama cochiliile melcisorilor sau diverse particule vegetale, nu sunt aplatizati ca la crap, ciau forma alungita. Reproducerea are loc incepand din luna aprilie si continua pana in luna august, timp in care o femela poate depune in mai multe etape cca. 300.000 de icre, dand mai multe generatii de puieti. Icrele lipicioase de culoare galbena destul de mici, avand diametru de 1,5 mm le depune pe plantele acvatice din zona malului. Dupa o incubatie de 3- 4 zile din icre ies larve avand o lungime de cca.   3mm care dupa rezolbitia sacului vitelin, trec la hranirea activa cu   organisme  planctonice, apoi ca puieti, cu larve de insecte, si in 2-3 luni au acelasi mod de hranire ca si adultii. Aceasta specie prezinta, in ceea ce priveste reproducerea doua aspecte inresante si anume, ginogeneza  si ,, inversiunea sexuala". Astfel  in ginogeneza reproducerea poate avea loc fara mascul din propia specie, cu ajutorul masculilor altor cyprinidae cu   care convietuieste ( crap, lin, babusca, rosioara). In acest caz nu are   loc o fecundara propriu-zisa, deoarece prin patrunderea  spermatozoidului  in ovul nu se produce o contopire a nucleilor celor  doi gameti si aceasta stimuleaza activitatea de segmentare a  ovulului care urmeaza  apoi calea de dezvoltare normala, cu formarea  embrionului. In  fenomelului de ,, inversiune sexuala" , masculuii de caras argintiu, in varsta de 2 ani masurand 15cm lungime, dupa perioada de reproducere se transforma in femele. Proportia aceasta de femele in cadrul speciei si posibilitatea reproducerii lor pe durata intregului sezon cald, chiar in lipsa propriilor masculi, precum si rezistenta deosebita la actiunea diversiilor factori de mediu nocivi, explica raspandirea extraordinara a carasului argintiu in bazinele acvatice.