www.epescarul.ro

marţi12072021

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Tehnici pescuit SPECII PESTI Clean Cleanul (Leuciscus cephalus)

Cleanul (Leuciscus cephalus)

Cleanul face parte din supraclasa osteich thyes, clasa actinopterygii, subclasa neopterygii, infraclasa teleostei, supraordinul ostariophysi, ordinul cypriniformes, genul leociscus. Lungimea medie a adultului este de 45 cm, si cantareste intre 2 si 4 kg. Are corpul alungit si cilindric. Inaltimea maxima a cleanului se cuprinde de 4 ori in lungime. Colturile gurii trec de verticala anterioara a ochiului. Spatele are culoarea verde inchis, cu laturile argintii. Pe marginea posterioara a fiecarui solz, are o tivitura din puncte negre.Solzii sunt relativ mari, de culoare negru-verzui sau verde inchis cu nuanta metalica in functie de culoarea apei si a mediului in care traieste.Irisul ochilor este galben sau argintiu, sus distingandu-se o pata brun-verzuie, iar jos una neagra. Este un peste de apa dulce, foarte raspandit in raurile noastre. Este o ciprinida intalnita in mai toate apele din tara noastra. Cleanului ii plac apele curgatoare bine oxigenate. Il gasim aproape exclusiv numai in ape curgatoare, totusi au fost amintite si cazuri cand s-a prins clean in lacurile formate prin inchiderea unor balastiere de pe albia raurilor. De la altitudinea de 1200-1300 m in jos putem pescui clean oriunde pe rauri, adancimea preferata este de pana la 2,5 m in curent dar cu ragalii pe fundul apei, pietre mari, picioarele podurilor, locuri de varsare a raurilor, baraje, radacini subacvatice, maluri spalate, tufisuri aplecate in apa, sau in orice locuri care ii ofera o pozitie buna de panda. De multe ori vom observa cleanul, pe timpul verii, in apropierea malului sarind dupa insecte. Clenii mici ii vom gasi in grup iar cei mari duc o viata solitara.

Cleanul ajunge la varsta maturitatii sexuale la 3-4 ani masculii si 4-5 ani femelele. La varsta de 3 luni, puii, au peste 1 cm, ei crescand rapid in primii ani de viata. Prefera apa limpede si rece, cu fund nisipos, pietros sau argilos, traind solitar sau in grupuri mici, in locuri intunecoase. Se hraneste destul de variat, cu insecte, pesti sau broaste. Se reproduce in lunile aprilie-mai.

Reproducerea Unii masculi sunt apti pentru reproducere si la 2 ani. Perioada de depunere a icrelor este diferita in apele din tara noastra, si anume in lunile mai-iunie in regiunile sudice si in iunie-iulie in partile nordice. Daca vara este mai rece, perioada se poate prelungi si in luna august. O femela depune pana la 200000 de icre, uneori chiar peste 300000. Boabele de icre, au un diametru de 1,3-1,5 mm, sunt galbui si lipicioase, fixandu-se astfel imediat dupa fecundare de pietrele, mai rar de plantele aflate pe fundul raului. Cleanul se dezvolta destul de rapid, la varsta de 4-5 luni ajungand chiar la lungimi de 10-12 cm. Puietul se intretine in grupuri, insa exemplarele mai mari, si mai ales cele mai batrane, sunt solitare.