www.epescarul.ro

marţi12072021

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Cleanul dungat pe cale de disparitie

Cleanul dungat ( telestes souffia) a fost numit Pestele Anului 2010.Asociatia de Pescari din Elvetia a anuntat ca Western Vairone,sau cunoscut si sub numele de cleanul dungat,este amenintat cu disparitia. Clenii dungati au scazut semnificativ ca numar, motiv cauzat de distrugerea habitatului natural. Asociatia a ales acest peste mic si subtire in timpul Anului Biodiversitatii pentru a evidentia efectivul redus si lupta pentru supravietuire a speciei. Cleanul dungat masoara intre 12 si 18 cm si are linii galbene distinctive pe laterale si inotatoare galben-portocalii. Potrivit asociatiei, clenii dungati au scazut ca numar deoarece si-au pierdut habitatul. Ei depind de rauri si ape curgatoare curate - de preferat cu pietris, unde isi depun icrele intre lunile martie si mai. Asociatia de Pescari din Elvetia indeamna pescarii sa aiba grija de cleanul dungat.

Cleanul flacara (Hemitremia flammea)

Singurul membru al familiei Hemitremia, cleanul flacara este o plevusca mica, robusta cu capul si corpul rotunjite, originar din Statele Unite ale Americii. Spatele si partile laterale au culoarea verde-masliniu si sunt intercalate cu fasii aurii si cu dungi inchise la culoare care se prelungesc pana la baza cozii. Inotatoarele dorsale si coada sunt inpodobite cu pete rosii. Numele comun al speciei este dat de aspectul mascului din perioada de reproducere, atunci cand corpul sau este asemanator unei flacare rosii, desi masculii pastreaza un pic din aceasta coloratie pe tot parcursul anului. Daca masculul este mai atractiv din punct de vedere al aspectului, femela este mai dezvoltata ca dimensiuni. Denumirea stiintifica a cleanului flacara provine din limba greaca, Hemitremia traducandu-se aproximativ prin sintagma “gaura pe jumatate”, referindu-se la dunga inchisa la culoare care se intinde pe toata lungimea corpului, iar flammea prin “flacara”, cu referire la culoarea rosie a pestelui in timpul sezonului de imperechere.

Dieta acestui peste este formata din insecte acvatice si terestre, inclusiv musculite, crustacee si larve mici. Consuma, de asemenea, viermi si melci sau alge filamentoase, care formeaza covorase asemenatoare lanii ude, in   habitatele acvatice. Femelele produc oua din luna ianuarie si pana in iunie, depunerea icrelor inregistrand un maximum in luna martie. Desi cleanul este extrem de productiv, putand deveni abundant in habitatul specific, specia Hemitremia flammea are o durata relativ scurta de viata, de numai 1 an jumatate, maximum doi.

Cleanul (Leuciscus cephalus)

Cleanul face parte din supraclasa osteich thyes, clasa actinopterygii, subclasa neopterygii, infraclasa teleostei, supraordinul ostariophysi, ordinul cypriniformes, genul leociscus. Lungimea medie a adultului este de 45 cm, si cantareste intre 2 si 4 kg. Are corpul alungit si cilindric. Inaltimea maxima a cleanului se cuprinde de 4 ori in lungime. Colturile gurii trec de verticala anterioara a ochiului. Spatele are culoarea verde inchis, cu laturile argintii. Pe marginea posterioara a fiecarui solz, are o tivitura din puncte negre.Solzii sunt relativ mari, de culoare negru-verzui sau verde inchis cu nuanta metalica in functie de culoarea apei si a mediului in care traieste.Irisul ochilor este galben sau argintiu, sus distingandu-se o pata brun-verzuie, iar jos una neagra. Este un peste de apa dulce, foarte raspandit in raurile noastre. Este o ciprinida intalnita in mai toate apele din tara noastra. Cleanului ii plac apele curgatoare bine oxigenate. Il gasim aproape exclusiv numai in ape curgatoare, totusi au fost amintite si cazuri cand s-a prins clean in lacurile formate prin inchiderea unor balastiere de pe albia raurilor. De la altitudinea de 1200-1300 m in jos putem pescui clean oriunde pe rauri, adancimea preferata este de pana la 2,5 m in curent dar cu ragalii pe fundul apei, pietre mari, picioarele podurilor, locuri de varsare a raurilor, baraje, radacini subacvatice, maluri spalate, tufisuri aplecate in apa, sau in orice locuri care ii ofera o pozitie buna de panda. De multe ori vom observa cleanul, pe timpul verii, in apropierea malului sarind dupa insecte. Clenii mici ii vom gasi in grup iar cei mari duc o viata solitara.

Read more...