www.epescarul.ro

marţi12072021

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Carasul argintiu

Familia: Cyprinidae; Denumiri populare: caras; crap-caras; caracuda argintie;

Dimensiunile obisnuite sunt de 10 - 30 cm in lungime si greutatea de 100 -250g, insa poate ajunge si la lungime de 50cm si greutatea de 1,5 - 3kg . Corpul il are putin alungit, inaltimea acestuia curpinzandu-se de cca. 3 ori in lungimea totala. Se aseamana oarecum cu crapul, insa spre deosebire de acesta are capul mai scurt, gura mai mica si buze subtiri si fara mustati. Corpul este acoperit in intregime cu solzi mari bine implantati in piele. Inotatoarea dorsala si cea anala au cate o radie osoasa zimtata. Culoarea este pe spate cenusiu verzuie , flancurile sunt cenusi argintii, uneori cu reflexe aurii , iar abdomenul este alb - argintiu. Inotatoarele sunt fumurii roscate. In general exemplarele care traiesc in balti cu vegetatie abundenata, sunt mai inchise la culoare decat cele din apele curgatoare sau lacuri intinse cu adancimi mai mari si fara vegetatie.

Biologie - comportament

Populeaza toate bazinele piscicole din zona colinara si de ses. Practic, nu exista balta cu ceva vegetatie acvatica in care acesta sa nu fie prezent, rezistand in conditii fizico - chimice ale apei pe care alte specii nu le  suporta . Supravietuieste la valori ale oxigenului de sub 1/mg litru apa si temperaturi de 3- 40 grade Celsius. De asemenea este extrem de rezistent la diversi poluanti acceptandu -se la concentratii pe care celelalte specii de pesti ce convietuiesc cu el nu le suporta.

In ceace priveste preferintele pentru hrana, se aseamana oarecum cu crapul fiind oarecum mai putin pretentios decat acesta . Consuma cantitati foarte mari de detritus

Read more...