www.epescarul.ro

luni12112017

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Tehnici pescuit SPECII PESTI

Avat (Aspius aspius)

Avatul este singurul peste rapitor din familia Ciprinidelor, in lumea stintifica este cunoscut sub denumirea de Aspius aspius. Denumiri populare: arvat, fat, lup de peste, aut, vanator, vulcan, capcaun, etc. Avatul, este raspandit in toate apele Europei centrale si de Est, de la RIN pana la URAL, cat si in apele ce traverseaza spatiul Benelux. In tara noastra, Avatul este prezent in apele Dunarii, garlele si baltile limitrofe Dunarii, ca si pe alte rauri mai adanci, de la Prut pana la Somes, Cris, Tisa, Bega, Timis, Olt, Mures, Siret. Din marea familie a crapului singurul peste rapitor de suprafata este Avatul, el prefera indeosebi apele limpezi cu un curs usor involburat, fiind un peste foarte violent, furtunos in atac si mereu intr-o continua miscare dupa pradaAspius aspius este un peste elegant ca forma, corpul sau este zvelt si alungit, asemanandu-se cu sabita. Are o gura mare la care falca inferioara este oblica si botul este ascutit. Coloratia este verzui-cenusiu cu laturile albicioase, burta este si ea deasemeni albicioasa si acoperita cu solzi relativ marunti. Lungimea medie este de 35-50 cm., atingand maxim 1,2m. Greutatea este in jur de 1-5 Kg., recordul omologat fiind de 14 Kg. Reproducerea are loc direct in fluviu, unde isi depune icrele pe fundul tare si pietros si la curent repede. Revine in balta si se hraneste din abundenta pentru a recupera kilogramele pierdute, indeosebi in perioada apr. - oct. Anual din Dunare se colecteaza o cantitate de aprox. 40.000 Kg. de Avat. Aspius aspius, este cunoscut si sub denumirea de "lupul obletilor", se remarca prin viteza de deplasare si rapiditatea cu care ataca acesti pesti, muscand in toate directile. O alta caracteristica o reprezinta faptul ca este unul din cei mai inversunati vanatori ai apelor, fiind un peste solitar, neacceptand companie. Stilul sau de vanatoare este diferit de cel al celorlalti rapitori. Tasneste pe luciul apelor si poate fi observat dupa zarva ce-o face cat si dupa "zburtaceala" disperata a obletilor care fac salturi mici si repetate in speranta salvarii. Prima vanatoare incepe odata cu dezghetul sloiurilor, deplasandu-se sau stand la panda in preajma suvoaielor de apa mai repezi si la confluenta raurilor. Vara isi instaleaza raza de actiune in apele mari, unde apa tulbure patrunde in stratul limpede. Avatul musca 2-4 h/zi in special pe cer senin si vreme caniculara, iar pe timp noros cu presiune

Read more...

Carasul argintiu

Familia: Cyprinidae; Denumiri populare: caras; crap-caras; caracuda argintie;

Dimensiunile obisnuite sunt de 10 - 30 cm in lungime si greutatea de 100 -250g, insa poate ajunge si la lungime de 50cm si greutatea de 1,5 - 3kg . Corpul il are putin alungit, inaltimea acestuia curpinzandu-se de cca. 3 ori in lungimea totala. Se aseamana oarecum cu crapul, insa spre deosebire de acesta are capul mai scurt, gura mai mica si buze subtiri si fara mustati. Corpul este acoperit in intregime cu solzi mari bine implantati in piele. Inotatoarea dorsala si cea anala au cate o radie osoasa zimtata. Culoarea este pe spate cenusiu verzuie , flancurile sunt cenusi argintii, uneori cu reflexe aurii , iar abdomenul este alb - argintiu. Inotatoarele sunt fumurii roscate. In general exemplarele care traiesc in balti cu vegetatie abundenata, sunt mai inchise la culoare decat cele din apele curgatoare sau lacuri intinse cu adancimi mai mari si fara vegetatie.

Biologie - comportament

Populeaza toate bazinele piscicole din zona colinara si de ses. Practic, nu exista balta cu ceva vegetatie acvatica in care acesta sa nu fie prezent, rezistand in conditii fizico - chimice ale apei pe care alte specii nu le  suporta . Supravietuieste la valori ale oxigenului de sub 1/mg litru apa si temperaturi de 3- 40 grade Celsius. De asemenea este extrem de rezistent la diversi poluanti acceptandu -se la concentratii pe care celelalte specii de pesti ce convietuiesc cu el nu le suporta.

In ceace priveste preferintele pentru hrana, se aseamana oarecum cu crapul fiind oarecum mai putin pretentios decat acesta . Consuma cantitati foarte mari de detritus

Read more...