Nada pentru platica
Pentru pescuitul platicii pe lacurile de mare intindere, avem nevoie de o nada foarte simpla, usor de realizat si eficienta. Realizarea amestecului se face din urmatoareale ingrediente:
- 500 grame virmusi;
- 250 ml aditiv lichid Sensas Bremes;
- jumatate de pachet de aditiv Sensas Bremix;
- 1 kg TTX;
- 1 kg VDE Gold Pro;
- 1 kg Sensa Etang;
- 1 kg Maros Mix Dever.
În general, pe lacurile mari avem nevoie de foarte multă nadă pentru a atrage bancurile de plătică în zona pragurilor şi pentru a le ţine pe loc. În cazul în care pescuim pe lacuri de mare întindere, cu ape mai adânci de 2 metri, este recomandată folosirea pământului (terre de somme) în compoziţia nadei, pentru a oferi un „efect de nor” în apă şi pentru ca nada să fie mult mai atractivă pentru plătici.
Există pescari ce consideră că pământul sperie plătica pe o apă de doar 1,60 metri adâncime, cum este cazul pistei Sănduliţa. Dacă dorim să pescuim exclusiv la plătică, este bine să nu amestecăm nada cu aditiv dulce, pentru că în acest caz avem toate şansele ca vadul să ne fie vizitat şi de crap, care ar putea speria plăticile din zonă. Bancurile de plătică se ţin în loc numai cu ajutorul nadei, iar unii pescari adaugă în amestec puţină Bentonită – un liant natural la care se poate adăuga şi un pumn de fouillies (larve de chironomide, foarte mici). Unde apa este adâncă, unii pescari fac o nădire de apel compusă numai din pământ în proporţie de 30–40% amestecat cu nadă Sensas pentru plătică, aditivată cu aditivi de scorţişoară sau alte arome iuţi. Acest procedeu atrage pe vad într-un timp foarte scurt bancurile de plătică.
În general nadele pentru plătică, în lacurile de mare întindere, sunt deschise la culoare şi sărate. Foarte important de precizat este faptul că amestecul fouillies-ului cu nada nu dă rezultate pentru că larvele în contact cu nada mor foarte repede, de aceea dacă vrem să nădim cu larve, este bine să le amestecăm cu pământ.