www.epescarul.ro

luni12112017

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Nade si momeli MOMELI Porumbul conservat

Porumbul conservat

Porumbul folosit ca momeala se poate folosi ca atare, uscat sau inmuiat in apa  cu 48 de ore inainte de partida de pescuit. Trebuie remarcat ca acest  tip de momeala nu da rezultate bune decat in cazul crapilor mari, care  detin o dentitie solida - dinti faringieni, asezati in 3 serii, cate 5  pe fiecare parte. In cazul exemplarelor mai mici de crap, porumbul uscat  nu este recomandat, preferandu-se mamaliga, porumbul crud (de lapte)  sau porumbul fiert/conservat. Conservele de porumb special pentru pescuit  sunt insa relativ scumpe. Acestea pot avea arome de anason (cu cele mai  bune rezultate), de miere, de scoica, de vanilie, de ciocolata etc. La  nevoie se pot folosi conservele de porumb comestibile. Acestea contin  diverse arome, conservant ... si par a suplini cu succes conservele  speciale pentru pescuit. Iata in continuare si cateva retete verificate, cu ajutorul carora ne putem  constitui singuri rezervele necesare de porumb pentru pescuit: 

1. Porumb de lapte - acesta se poate procura incepand cu sfarsitul lunii iulie, pana la  inceputul lunii septembrie. In aceasta perioada putem folosi porumb  proaspat cu rezultatele cele mai bune. Dupa caz, boabele se pot lasa  24-48 de ore in apa cu diverse arome (anason, miere, vanilie) dupa care  se pot folosi direct;

2. Porumb congelat - este cea mai la indemana metoda de conservare a porumbului de la un  an la altul. In acest caz se curata porumbul proaspat, crud, fara sa  spargem boaba, dupa care acesta se pune in mai multe pungi mai mici  (portii care ajung pentru o partida de pescuit) si se congeleaza. Pe tot  parcursul anului boabele se pot folosi cu rezultate deosebit de bune.  Observatie: boabele decongelate nu mai pot fi recongelate a doua oara  pentru ca se strica; deci, vom avea grija sa luam la noi doar cantitatea  de porumb de care avem nevoie intr-o partida de pescuit, cu toleranta  de rigoare.

3. Porumb conservat -  se curata porumbul crud (de lapte) fara sa-i spargem boaba si se pune  in borcane de 200-250 g, dupa care punem apa pana acoperim porumbul  complet. In functie de preferinte se adauga si arome: miere, vanilie,  boabe de anason (20-30 boabe) etc. Dupa aceea se capsuleaza borcanele cu  capace. Cel mai bine este sa folosim borcanele cu capace pe filet.  Borcanele se pun intr-un vas cu apa (un fel de cratita mai mare, joasa)  si punem apa pana le acoperim in proportie de 75-80 % ; apoi le punem sa  fiarba la foc moderat. In timpul fierberii vom acoperi borcanele cu o  carpa umeda pentru a le mentine in aburi fierbinti. Procesul de fierbere  dureaza cam 60-90 min (valorile mici pentru porumb foarte crud).

4. Porumb fiert si conservat - daca am pierdut ocazia sa ne facem conserve cand inca se gasea  porumbul crud nu ne ramane decat sa fierbem porumbul uscat intr-o oala  sub presiune timp de cca. 40 -60 min. la foc normal, dupa care folosim  tehnologia descrisa la punctul 3.

Utilizand metodele descrise mai sus vom fi siguri ca pe tot timpul anului vom  avea propriile noastre rezerve de porumb pentru nada sau momeala, la  costuri rezonabile. Retetele sunt verificate, cu precizarea ca timpii de  fierbere la pct. 4) pot fi usor diferiti in functie si de soiul de  porumb disponibil, de gradul sau de uscare.