www.epescarul.ro

marţi08202019

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Info Utile POVESTI PESCARESTI La copca

La copca

Pentru ca pestele sa nu traga lanseta pe copca, vom introduce firul de nylon numai pana la inelul penultim, astfel ca, la o tractiune neasteptata si violenta, varful acesteia sa depaseasca gura copcii, concomintent cu o intepare automata. Lanseta trebuie sprijinita pe un cracan confectionat fie dintr-o sarma in forma de M, fie din doua scandurele incrucisate. Capetele sarmei in forma de M se indoaie usor ca sa nu intre prea mult in gheata.

Mai grea este alegerea locului copcii. Pescarul trebuie sa cunoasca bine balta, gropile si cotloanele, circulatia pestilor, motiv pentru care se recomanda taierea mai multor copci. Foarte bune sunt cele facute la marginea stufului (cu recomandarea anterioara) sau langa un copac cazut in apa, loc preferat de pestii rapitori.

Pestii se cauta sistematic dupa o schema in forma de cruce, incepand de la marginea stufului. Se incepe de la stuf spre larg, facand 5-6 copci la 3-4 metri una de alta. De indata ce am dat de bibani la una dintre aceste copci, incepem sa facem alte doua de o parte si de alta a acesteia, pe o directie paralela cu malul, la o distanta de 2-3 m una de alta. Continuam sa facem copci pe aceasta linie paralela cu malul, urmarind "poteca" pe care circula pestii. La pescuitul stiucii, vom folosi pentru forfac strune subtiri de otel sau kevlar de 25-30 cm, pe care le vom prinde pe firul principal cu ajutorul vartejelor triple; primul vartej triplu la 60 cm de plumbul de pe fund, eventual al doilea la 120 cm. Vom folosi carlige triple nr. 2-3. Infasuram strans ata la baza cozii pestisorului viu; sub legatura introducem un varf al carligului triplu. Pestisorul momeala neranit, prins de coada va cauta sa scape din carlig si din pozitia incomoda prin miscari mai vioaie decat pestisorul prins in carlig de aripa dorsala sau de nas, sporind sansele de a prinde stiuca.

 

La salau nu este nevoie de struna si se prinde "baboiul" prin nara cu un carlig triplu nr. 2 legat cu fir 0,20. Adancimea (pluta) se potriveste in asa fel incat pestisorul sa ramana la o palma deasupra fundului. Frana mulinetei se lasa nestransa, dand pestelui sansa sa ia fir...Apoi se asteapta. Nu uitati termosul cu ceai indulcit si cu multa zeama de lamaie. Si inca un sfat: nu plecati singuri, iar daca gheata incepe sa paraie, lasati-va pe burta si indreptati-va tarandu-va spre mal.