www.epescarul.ro

marţi12072021

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Info Utile HARTA JUDETE

Harta judetului Alba

JUDETUL ALBA

Statiuni: : Ocna Mures Rezervatii: : Pestera Ghetarul Scarisoara, Rapa Rosie, Taul  fara Fund de la Bagau, Cheile Caprei, Piatra Corbului,Pestera Vanataile  Ponorului. Excursii: : Muntii Trascaului, Piatra Despicata, Dealul cu  Melci, Cheile Rametului,Muntii Metaliferi, Muntii Surianu,Cheile  Runcului. Principalele orase:: Alba Iulia, Blaj, Sebes, Ocna Mures,  Aiud. Traversat de numeroase cursuri de apa, binecuvantat cu pamant fertil, relief  variat si paduri intinse, teritoriul actualuilui judet Alba este, inca  din vremurile de demult, un pamant favorabil asezarii si dezvoltarii  comunitatilor umane. Cele mai vechi vestigii arheologice din acest  teritoriu dateaza din Paloelitic. Judetul Alba este situat in partea  centrala a Romaniei, unde Podisul Transilvaniei, Muntii Apuseni si  Carpatii Meridionali se intalnesc. Judetul are suprafata de 6.231 km  patrati si relieful variat cu munti, dealuri si campii. Raurile  principale sunt Aries, Sebes si Cugir care se varsa in Mures, unul  dintre cele mai importante rauri din Romania si traverseaza judetul de  la nord-est la sud-est impartindu-l in doua parti egale. Clima este  variata.         

Balti: Lacul: Gabud; Lacul: Jidvei; Lacul: Sincel; Lacul: Vintu De Jos.

 

Harta judetului Arges

Judetul Arges este amplasat in zona central sudica a Romaniei fiind "taiat"in doua de paralela 45° latitudine nordica, si este strabatut la est de meridianul 25° longitudine estica. La nord, se invecineaza cu judetele Sibiu si Brasov, cu judetul Dambovita la est, cu judetul Teleorman la sud si cu judetele Olt si Valcea la vest. Cu o suprafata de 6.826 km patrati, Argesul reprezinta 2,9 % din suprafata totala a Romaniei. Orasul Pitesti, cu o populatie de 184.171 locuitori, este resedinta judetului. Relieful judetului Arges este ca un urias amfiteatru care coboara de la nord la sud, cuprinzand toate unitatile geo-morfologice intalnite in spatiul   Carpato-Danubian de la 2.500 m pana la 160 m altitudine. Muntii Fagarasi (din Carpatii Sudici) se afla in nord, cu varfurile Moldoveanu (2.543 m), Negoiu (2.535 m) si Vanatoarea lui Buteanu (2.508 m) dominand regiunea. Masivul Leaota, dealurile Platoului Dacic si o parte din Campia Romana traseaza granita estica a judetului. Campia Gavanu-Burdea se gaseste la est, pe cand vaile raurilor Olt si Arges se intind catre vest. Solul si subsolul judetului Arges este bogat in carbune, sare, calcar, petrol, argila, paduri si fanete.

Read more...

Harta judetului Bacau

Judetul Bacau este situat in estul tarii si se intinde pe o suprafata de 6.606 km2. Este traversat de trei cursuri de rauri importante: Siret, Bistrita, Trotus. Diversitatea reliefului: campii, dealuri, vai , munti, varietatea formatiunilor vegetale, gama de culori si de forme, toate acestea reprezinta frumusetea acestor meleaguri. Judetul Bacau este situat intre paralela de 45 g latitudine nordica si la est de Carpatii Orientali. De aceea beneficiaza de un climat temperat continental. Din suprafata totala 40% este acoperita de paduri si 55% reprezinta terenuri destinate agriculturii. Populatia judetului Bacau la sfarsitul anului 1994 era de 743.176 de locuitori, din care 50.5%   concentrati in mediul rural. Din punct de vedere administrative, judetul   Bacau cuprinde 3 municipii: Bacau, Onesti, Moinesti , 5 orase: Buhusi, Comanesti, Darmanesti ,

Read more...

More Articles...