www.epescarul.ro

marţi12072021

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Atelier ECHIPAMENTE NADIT

Prastia de Nadit

Prastia de nadit este un accesoriu vital in trusa pescarului ce usureaza cu mult actiunea de nadire in timpul partidei de pescuit. Aceasta prezinta cateva avantaje sigure oferind: o nadire precisa la distante mai mari de 10 m de mal, posibilitatea de a nadii cu nade usore ( viermusi, boabe, boilies etc), ofera si o economie ridicata a cantitatii de nada consumata. In functie de distanta la care dorim sa nadim modelul prastie se deosebesc prin mai multe marimi in functie de tipul pescuitului pe care il folosim. Pentru distante mici de pana la 10 - 15 metri prezente la pescuitul fix folosim o prastie de marime mica, iar pentru distantele mai mari folosim un model mai mare. Cele mari se sunt destinate pescutului pe fund prin lansarea nadelor mai grele avand in compozitie boiliesuri, pelete sau alte componente. Elementele ce formeaza o prastie sunt impartite in trei categorii: corpul prastiei, cupa de nadire si cauciucul de tragere. Ca si alt echipament important in partida de pescuit dupa realizarea operatiunii de nadire prastia de se curata bine apoi se pune la adapost in trusa evitand expunerea indelungata la razele soarelui reducand imbatranirea cauciucului. 

 

Racheta de nadire

0df6189ea6900b35b907e5d051301a79Operatia de nadire are o foarte mare importanta, in special in pescuitul crapului unde fara o nadire corespunzatoare si buna sansele unei partide reusite de pescuit scad foarte mult. Tocmai de aceea nadirea este o operatie ce trebuie tratata cu mare atentie din multe puncte de vedere: locul in care nadim, cantitatea de nada, compozitia nadei etc, deoarece este unul din factorii ce vor influenta hotaritor partida de pescuit. Realizarea unei nadiri corecte, precise si sustinute va fi recompensata prin numarul trasaturilor sau al capturilor. Pentru a capta atentia crapului si pentru a obtine preocuparea lui pe vadul pe care pescuim este necesar sa avem un pat de nada pe o suprafata mai mica sau mai mare.
Cele mai des folosite nade ar fi semintele, amestecurile de seminte, boiliesuri sfarimate, boiliesuri, alune tigrate (tiger nuts), alune, pelete etc. Introducind in mod eficient aceasta nada putem cistiga increderea crapilor, obisnuindu-i sa se hraneasca pe vadul nostru, sa-l frecventeze, scopul nostru fiind sa-i tinem pe locul nadit.
Putem spune ca nadirea este destul de simpla atunci cind pescuim aproape de mal si putem introduce nada cu prastia sau aruncind cu mina. In multe cazuri insa crapul se gaseste la distante considerabile fata de mal. Probleme apar atunci cind dorim sa nadim cu seminte la distante mari de 80-100 de metri sau chiar mai mult, unde normal putem arunca doar montura cu plumb. Frecvent un prag sau un platou aflat la distanta mare poate oferii posibilitatea unor capturi frumoase, dar fara nadire nu putem tine crapul pe loc. Sa spunem ca este posibil sa introducem boiliesuri cu prastia sau cu bastonul cobra la distante de 100

Read more...