www.epescarul.ro

marţi12072021

Last updateWed, 01 Oct 2014 4pm

Back You are here: Home Atelier

Atelierul Pescarului

Carligul

Daca ar fi sai dam o definitie, carligul sau acul de pescuit este aceea componenta indispensabila a unditei. Carligele de pescuit sunt realizate dim materiale ( aliaje ) in diferite forme sau marimi. O prima clasificare ar fi : carlige simple, duble sau simple (ancore).

Carligul simplu: este alcatui din tija, paleta ( sau inel), curbura, varf si unu pana la patru spini. In ordinea expusa tija poate fi si ea scurta, mijlocie, sau lunga. Cea scurta asigura o buna fixare a momelilor vegetale: cubuletul de mamaliga, cocolosul,coaja de paine, mai ales cand tija are o curba mai pronuntata, dar aceeasi tija cu o curbura corespunzatoare tine foarte bine momeli vii ( virmusi , insecte, etc).Tija mijlocie permite fixarea momelilor fusiforme mijlocii care imbraca integral carligul mascandu-l, dand impresia ca momeala este libera in apa si nu reprezinta nici un pericol pentru peste. Tija lunga este preferata pentru momeli mai mari ( rame , coropisnite, diverse momeli vegetale), permitand o mai buna recuperare a carligului din gura pestelui .

Curbura carligului: este aceea care determina numerotarea carligului ( ex: nr:26 este carligul cu cea mai mica curbura ). Pe masura ce numarul descreste carubura carligului este mai mare prinzand forme ovale, rotunde, semiovale cu bucla exterioara la baza tijei sau la baza varfului.

Varful carligului poate fi si el paralele cu tija sau incovoiat catre aceasta (cioc de papagal ), el poate fi usor deviat spre stanga sau dreapta tijei. Pe varful carligului spinul are menirea de a fixa momeala si retine pestele agatat, acesta poate fi unic, dar sunt si doi, trei sau chiar patru in functie de momeala folosita sau pesti cautati. Pentru concursuri sau prinderea pestisorilor de momeala sunt realizate carlige mici nr:26-24-16 bine ascutite,care inteapa foarte bine dar permit scoaterea cu usurinta fara a produce rani asupra pestelui.

Materialu din care este confectionat carligul simplu este fierul tratat, otelul simplu, otelul inoxidabil sau alte aliaje metalice.

Varga telescopica

Pescuitul cu varga este preferat de foarte multi dintre voi, fapt pentru care utilizarea acestora foarte des cere si intretinerea lor. Vergile telescopice pot fi cu inele sau fara, cu mandrina pentru montarea mulinetei, spre deaosebire de alte vergi acestea necesita cateva operati simple de intretinere ce vor asigura o folosirea mult mai indelungata reducand gradul de deterioarare din cauza uzurii. Punctele ce necesita o atentie mult mai detaliata sunt portiunile de imbinare a tronsoanelor, chiar dupa incheierea partidei de pescuit este necesar stergerea cu o carpa moale si umeda  a tuturor depunerilor de praf, nisip, noroi, ce ar putea zgaraia suprafetele de imbinare in momentul culisari tronsoanelor. Un alt element important sunt inelele, ce trebuiesc curatate cu o solutie de apa cu sampon apoi de particule fine, portiuni de pelicule uleioase urmand a se  sterge  cu o carpa uscata. Este bine ca depozitarea si transportul vergilor de orice tip sa se faca in huse speciale, de asemenea in timpul partidei de pescuit este bine sa se respecte plaja de greutate pe care o poate arunca o varga, precum si utilizarea corecta in timpul drill-ului.Este interzisa ruperea firului prin tensionarea batului, si incovoierea in cazul agatarii accidentale a monturii. Acestea sunt cateva reguli simple ce ar trebui respectate ele ducand la pastrarea calitatilor vergii dumneavoastra o perioada indelungata de timp.

Fire monofilament

Nylonul este un fir monofilament obtinut prin polimerizarea fibrelor sintetice poliamidice. Firele textile sunt materiale compozite- multifilare (polietilenice, kevlar, spectra, dyneema, coramid) unele componente avind rezistenta de 10 ori mai mare decit a otelului.

Avantajele firelor monofilament ar fi urmatoarele : este ieftin, usor de procurat, cu fiabilitate din ce in ce mai buna, umple bine mulineta, da siguranta lanseului, rezistenta acceptabila, elasticitate ridicata, ceea ce-l face un bun amortizor in cazul lansarilor ratate, utilizabil la toate tipurile de inele.

Dezavantaje: rezistenta la frecare este limitata, la distante mari elasticitatea dauneaza considerabil uneori facind intepaturile ineficace, suporta destul de rau ultravioletele, iar unul din cele mai importante ar fi faptul ca necesita schimbarea firului in fiecare an pentru a avea tot timpul  un minim de siguranta in timpul unei partide de pescuit .

Firul Inaintas

Pentru multi dintre pescari amatori ce au intrat in minunata lumea a pescuitului si dornici de a prinde cat mai mult din tehnicile acestui minunat sport facem o scurta prezentare a firului inaintas sau fir de soc aratand rolul acestuia, dimensiunile de grosime si lungime ce trebuie sa le indeplineasca. Inaintasul se pune in general pe lanseta pentru a rezista aruncarilor mai puternice pe distante mai lungi cu plumbi grei, pungi solubile sau plumbi cu momitor incarcati cu nada dar si pentru gradul ridicat de rezistenta la abraziune in cazul in care fundul lacului este plin cu pietris sau scoici etc, riscand ca firul normal sa se deterioreze mult mai rapid. Inaintasul poare fi realizat din fir textil sau monofilament, de grosimi apropiate celui de pe tambur dar si putin mai mari. In cazul in care realizam un inaintas cu mult mai gros decat cel principal riscam sa facem un nod de legatura cam mare ajungand sa ne incurce in timpul lanseului. Lungimea inaintasului in medie trebuie sa fie de cca 8 metri si cateva spire in plus pe tamburul mulinetei, cam de doua si jumatate lungimea lansetei, acesta poate varia in functie de dimensiunile fiecarui bat.

 

Racheta de nadire

0df6189ea6900b35b907e5d051301a79Operatia de nadire are o foarte mare importanta, in special in pescuitul crapului unde fara o nadire corespunzatoare si buna sansele unei partide reusite de pescuit scad foarte mult. Tocmai de aceea nadirea este o operatie ce trebuie tratata cu mare atentie din multe puncte de vedere: locul in care nadim, cantitatea de nada, compozitia nadei etc, deoarece este unul din factorii ce vor influenta hotaritor partida de pescuit. Realizarea unei nadiri corecte, precise si sustinute va fi recompensata prin numarul trasaturilor sau al capturilor. Pentru a capta atentia crapului si pentru a obtine preocuparea lui pe vadul pe care pescuim este necesar sa avem un pat de nada pe o suprafata mai mica sau mai mare.
Cele mai des folosite nade ar fi semintele, amestecurile de seminte, boiliesuri sfarimate, boiliesuri, alune tigrate (tiger nuts), alune, pelete etc. Introducind in mod eficient aceasta nada putem cistiga increderea crapilor, obisnuindu-i sa se hraneasca pe vadul nostru, sa-l frecventeze, scopul nostru fiind sa-i tinem pe locul nadit.
Putem spune ca nadirea este destul de simpla atunci cind pescuim aproape de mal si putem introduce nada cu prastia sau aruncind cu mina. In multe cazuri insa crapul se gaseste la distante considerabile fata de mal. Probleme apar atunci cind dorim sa nadim cu seminte la distante mari de 80-100 de metri sau chiar mai mult, unde normal putem arunca doar montura cu plumb. Frecvent un prag sau un platou aflat la distanta mare poate oferii posibilitatea unor capturi frumoase, dar fara nadire nu putem tine crapul pe loc. Sa spunem ca este posibil sa introducem boiliesuri cu prastia sau cu bastonul cobra la distante de 100

Read more...

Firul Textil

Dezvoltarea pescuitului la crap a facut ca tehnologia firelor textile sa evolueze semnificativ. Materialele utilizate la realizarea firelor textile sunt în primul rând  fibre Dyneema sau Spectra, combinate cu poliester și alte fibre  sintetice, cu diverse caracteristici. Avantajele firelor textile ar fi ca : rezistenta este de circa 3 ori mai mare decit la nylon (de cinci ori la nod), la diametre egale, rezistenta la uzura este foarte buna, durata de viata ridicata (poate fi schimbat si la 3 ani), coeficient de intindere aproape nul fiind extrem de eficient la intepat chiar la distante foarte mari. Singurele dezavantaje ce am putea spune ca le intalnim in cazul firelor textile este faptul ca  asezarea acestora pe tambur lasa de dorit, ar alunecarea pe inele este redusa fiind necesare inele foarte dure (Sic, Gold Cemet) si rigiditatea firul nu iar deloc lansarile ratate. Totodata si pretul de achizitionarea al firelor textile este mult mai ridicat decat al firelor obisnuite.

Prastia de Nadit

Prastia de nadit este un accesoriu vital in trusa pescarului ce usureaza cu mult actiunea de nadire in timpul partidei de pescuit. Aceasta prezinta cateva avantaje sigure oferind: o nadire precisa la distante mai mari de 10 m de mal, posibilitatea de a nadii cu nade usore ( viermusi, boabe, boilies etc), ofera si o economie ridicata a cantitatii de nada consumata. In functie de distanta la care dorim sa nadim modelul prastie se deosebesc prin mai multe marimi in functie de tipul pescuitului pe care il folosim. Pentru distante mici de pana la 10 - 15 metri prezente la pescuitul fix folosim o prastie de marime mica, iar pentru distantele mai mari folosim un model mai mare. Cele mari se sunt destinate pescutului pe fund prin lansarea nadelor mai grele avand in compozitie boiliesuri, pelete sau alte componente. Elementele ce formeaza o prastie sunt impartite in trei categorii: corpul prastiei, cupa de nadire si cauciucul de tragere. Ca si alt echipament important in partida de pescuit dupa realizarea operatiunii de nadire prastia de se curata bine apoi se pune la adapost in trusa evitand expunerea indelungata la razele soarelui reducand imbatranirea cauciucului. 

 

Subcategories

  • Carlige
  • Varga
  • Fire
  • Echipamente nadit

    Prezentarea echipamentelor pentru nadit la partida de pescuit. Informatii despre cele mai noi echipamente de nadit ( prastie, catapulta, barcuta, etc) ce intra in trusa pescarului esentiale pentru a realiza o nadire de calitate avand ca urmarii prinderea unor capturii deosebite.